Pasenje kravic pri dojenčkih

PASENJE KRAVIC - AKTIVNOST OD KATERE JE ODVISEN CELOSTEN NADALJNI RAZVOJ

Gibalni razvoj dojenčka od 3. meseca dalje

Dojenček je od tretjega meseca dalje zmožen spustiti komolec na podlago ob aktivnosti na trebuhu. Od takrat naprej govorimo o pasenju kravic.

Pasenje kravic pomeni, da si dojenček ob aktivnosti na trebuhu pomaga z odrivom rok od podlage.

Odriva se s podlahtmi in komolci od podlage in ob tem dviguje prsni koš. Lopatice morajo biti ob tem izbočene ter mora imeti glavo v podaljšku hrbtenice. Pozorni bodite ali se odriva iz mezinčeve strani.

Ob rotaciji rok naprej na palčevo stran bo privzdigoval komolce, kar pa ni zaželjeno.

V kolikor dviguje komolce, mu lahko pomagate, da ga s kazalci nežno pozibate preko komolcev in mu jih potisnete na podlago. Če pri pasenju kravic zateguje glavo nazaj in se ne odriva z rokami od podlage, to verjetno počne z napačnim vzorcem gibanja, kar je lahko posledica neskladne mišične moči med hrbtno in trebušno stranjo telesa. Ko se bo dojenček znal sam obrniti na trebuh, ga bo vedno izbral za zanj ljubši položaj.

Aktivnost na trebuhu je izjemno pomemba za gradnjo dobre telesne sheme. Odrivi od podlage so pomembni za razvoj stabilizacije in moči. Za gradnjo njegove skladne mišične aktivnosti je pomembno, da v trebušnem položaju premika glavo levo in desno.

Dojenček, ki ni rad v trebušnem položaju, ima verjetno zmanjšano mišično moč na trebušni strani in mu je težko držati glavo gor tudi zato, ker si težko pomaga z odrivi rok od podlage. Njegova glava je težka in težišče je v tem obdobju pretežno v predelu glave in ramen.

Za dober odriv z rokami je pomembno, da je medenica spuščena na podlago in da so noge na tleh v širini bokov. V kolikor dojenček privzdiguje medenico in ima noge v zunanji rotaciji (kolena obrnjena navzven) mu je potrebno pomagati ter mu noge poravnati v širini bokov ter mu medenico potisniti na podlago.

Ob tem se razbremeni ramenski obroč, roke, glava in je odriv lažji. Če glavo izteguje nazaj, je to lahko odraz močnejšega mišičnega tonusa po hrbtni strani, kar lahko pomeni, da dviga ne izvaja z odrivom rok od podlage in z aktivnostjo mišic na trebušni strani.

Če je aktivnosti na trebušni strani premalo, oziroma je premalo kvalitetna, lahko to slabo vpliva na kasnejši gibalni razvoj. Nekvalitetno pasenje kravic se lahko kaže v sključeni drži, zvračanju gležnjev, hoji na X, dolgotrajnem slinjenju, problemih pri razvoju govora, branja in pisanja.

Za še več informacij o gibalnem razvoju po 3 mesecu, si lahko prebereš tukaj.

Za celotno gibalno obdobje od rojstva do hoje, najdeš več informacij TUKAJ.

Ps: V kolikor bi potrebovala dodatno pomoč v živo smo tu za vas - rezerviraj termin INDIVIDUALNE OBRAVNAVE.  ali se nam pridruži na SKUPINSKI OBRAVNAVI.