Gibalni razvoj dojenčka in kontrola glave

KONTROLA GLAVE PRI DOJENČKU

Dojenčkov razvoj od rojstva do treh mesecev

Dojenček je v tem obdobju zelo odvisen od tistega, ki skrbi zanj in ni sposoben koordiniranega –kontroliranega gibanja.

Ko bo zmogel, bo s ponavljanjem vzorcev gibanja naredil sam enako. Ko ga boste odložili na tla(na blazino) ali previjalno mizo, se mu približite na razdalji 30 centimetrov, da bi vas videl in delajte z njim počasne premike.

Njegov vid se še razvija, zato se premikajte počasi in ves čas »lovite« njegov očesni stik, da bi vam s pogledom sledil in glavo premikal levo in desno. Od začetka mu bo težko premakniti glavo preko sredine na drugo stran. Okrog drugega meseca mu bo šlo že lažje in jo bo za kratek čas tudi že zadržal v sredini. Proti tretjemu mesecu jo bo tudi skoraj samostojno nesel v prostor ob dvigu in spustu.

Samostojno obvladovanje glave je dojenčkova prva naloga v gibalnem razvoju. Z zadrževanju glave v sredini se dobro razvija simetrija telesa. Roki ima ob tem v enakem položaju na obeh straneh telesa, vrat je dolg in brada usmerjena proti prsnici. Kadar je glava pretežno obrnjena v eno stran, to pomeni, da je stran telesa (tudi okončine) na obrazni strani iztegnjena in zatilna stran pokrčena.

Temu rečemo Asimetrični tonični vratni refleks. Ta refleks je najbolj izrazit od drugega tedna do drugega meseca ter okrog 2. meseca starosti izveni. Zakrčenost telesa je odvisna od položaja glave. Če gleda dojenček v desno, sta desna roka in noga iztegnjeni, prav tako telo. Leva stran trupa, roka in noga pa sta pokrčeni.

Zato je pomembno, da dojenček obrača glavo v obe smeri, ob tem se mu spreminja položaj telesa in na tak način pridobiva na občutku leve in desne strani telesa, kar pa dobro vpliva na občutek sredine telesa. Ob tem pa asimetrični tonični vratni refleks počasi izginja.

Zelo je pomembno, kako rokujete z njim v tem obdobju. Izogibajte se dvigovanju iz hrbta in odlaganju na hrbet. Njegova glave je težka, zato mu ju jo je potrebo v zgodnjem obdobju ustrezno podpreti. To pomeni, da mu ob bočnem dvigu in spustu glavo podprete z dvema prstoma do višine ušesa, da bi bila v podaljšku hrbtenice.

Pa vendar to ne pomeni, da dojenčku glavo fiksirate z držanjem za glavo. S fiksiranjem glave in omejevanjem »samostojne borbe proti gravitaciji«  lahko dojenčku nehote škodite in onemogočate naraven razvoj kontrole glave v vse smeri. Dojenčkov razvoj poteka od glave navzdol.

Pri treh mesecih mora dojenček že zelo dobro kontrolirati glavo v prostoru in jo do četrtega meseca samostojno nesti v prostor.

Za dober gibalni razvoj si preberi več o naših online programih PEDOSANČEK.

Začetni program MIKRO najdeš tukaj.

Od tretjega meseca dalje, tukaj.

Ps: V kolikor bi potrebovala dodatno pomoč v živo smo tu za vas - rezerviraj termin INDIVIDUALNE OBRAVNAVE ali se nam pridruži na SKUPINSKI OBRAVNAVI.